top of page

Wandeling 2016

Beste leden en lieve Westies,

 

Welkom op onze 2de Westie-wandeling van deze groep “Westies from Belgium”.

 

Wat is er dit jaar toch veel gebeurd!

 

We hebben moeten afscheid nemen van een aantal lieve witte en zwarte vrienden, we hebben nieuwe puppy’s mogen verwelkomen, maar vooral we hebben dit jaar een record aantal Westies en Scotties door onze groep aan een gouden mandje geholpen.

 

Het was een heel fijn jaar op Facebook waar we klaar stonden om elkaar met raad en daad bij te staan in gelukkige, maar ook in moeilijkere ogenblikken.

 

Bedankt omdat jullie hier zo massaal aanwezig zijn.

 

Graag zou ik ook het voltallige bestuur van de Westies from Belgium willen bedanken voor het dagelijks bestuur van deze groep.

 

  • Benny voor de mooie jaarkalenders van 2016 en de verjaardagskalender.

  • Eric voor de mooie fotoreportages

  • Heidi voor het bijhouden van de ledenalbum, de herinneringsalbum en de verjaardagskalender

  • Ingrid voor het in oog houden van alle sites met herplaatsbare Westies en Scotties en het helpen van mensen bij de adoptie.

 

Ook wil ik Ingrid en Benny in het bijzonder bedanken omdat zij al die dagen de verschillende gerechten van de Lossing zijn gaan proeven om ons zo een mooie pallet van gerechten te kunnen laten kiezen en om de wandeling te organiseren.

 

Ik wens iedereen een hele fijne dag en heel veel wandelplezier.

 

Lieve groeten,

 

Marianne Marien

​

 

Inhoud boekje 2de editie Westies from Belgium.

​

 

​

​

  • Welkomswoordje

  • Programma wandeling

  • Plan Lommelse Sahara

  • Ik ben Tommy door Ingrid en Benny Schoenaers

  • Jazz en Bickers For Animals door Marleen Van Daele

  • Dr. Bach’s bloesemtherapie voor honden door Evy Goesaert

  • ZITA : VENI – VIDI – CUSTODIVI door Simone Verhaevert

                                                

                       Programma 2de wandeling van Westies from Belgium

                                       op zondag 5 juni 2016

 

 

 

13.00 uur   Bijeenkomst Brasserie De Lossing ... Lossingsweg 21 ,       3920 Lommel.

14.00 uur  Vertrek van de groepen voor verschillende wandelingen

16.00 uur  Samenkomst aan de Lossing voor een hapje en een drankje en vooral een vervolg van een fijne namiddag 

Kaart van het gebied en de verschillende mogelijke routes.

 

 

De voorgestelde wandeling

 

Van de lossing (1)  tot het losloopbos (2)  is 400 meter, het losloopbos is 4 ha groot

Volgen de gele pijlen (3) (4) –wie een kortere route wil kan van (4) naar (6) = 3.9 km

Vanaf punt (5)-Blauwe pijlen-naar (6) (7) (2) (1) = 4.5 km

In een klein gezelschap is de wandeling 1 uur 45, met een groep zal het waarschijnlijk 2 uur of 2 uur 30 duren.

Hallo Westie vriendjes,

 

Ik ben Tommy en ik woon met mijn vriendje Witse in Balen.

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Ben even een beroemde Westie geweest, maar niet in de goede zin. Mijn eerste baasjes vonden mij niet zo leuk en hebben, na mij veel pijn gedaan te hebben, in een sportzak gedumpt in het kanaal van Maldegem.

Na twee dagen ronddrijven werd ik door de politie van Maldegem en Brenda uit het water gevist.

​

 

             Het hondje werd op 22 juli 2013 in het kanaal aangetroffen, in een sporttas verzwaard met tegels.

            Toen de tas werd geopend, vond de politie er een hondje. De witte Westie had zo twee dagen

            op het water rondgedobberd. Maar ondanks de zware verwondingen en de uitputtingsverschijnselen,

            werd het diertje erbovenop geholpen door Brenda Nerinckx.

            Toen het duidelijk over een lief en aanhankelijk beestje ging, werd het Tommy gedoopt.

                        Het Nieuwsblad

 

​

Mijn redster Brenda ontfermde zich over mij en na een lange revalidatieperiode en veel goede zorgen mocht ik naar mijn nieuwe baasjes, die ik voor het eerst heb ontmoet op de 1ste Westie wandeling aan het Veerse Meer, en ook alle andere Westie vriendjes, wat een belevenis!

​

​

 

 

​

​

 

​

​

​

​

​

 

 

 

14 juni 2015 de grote dag … reisje naar Balen en na een heerlijke namiddag,  een moeilijk emotioneel afscheid van mijn allerliefste Brenda en Bart die ik nooit zal vergeten, woon ik bij mijn broer Witse en mijn nieuwe baasjes Benny en Ingrid.

 

 

Afscheid……

Jazz en Bikers for Animals

Op 30 oktober 2015 moesten wij onze lieve Yessie laten gaan, onze eerste Westie. Het verdriet was zo intens, alsof je hart uit je lijf wordt gerukt. We hadden toen net kennis gemaakt met groep Westies from Belgium en de steun die we van daaruit kregen was zo warm en meelevend met ons verdriet.

​

Ik wou zelf geen hond meer, het verdriet was zo immens, dat wou ik niet nog eens meemaken. We bleven de avonturen van al die lieve Westiekes en hun baasjes volgen en toen kwam Een foto van Natan en die bijna menselijke ogen beroerden mijn hart.

​

Na wat berichtjes kregen we de kans om met Natan kennis te maken en het was liefde op het eerste gezicht, ik zag Natan en niet ons Yessie zoals ik vreesde en toen lag de weg open voor een nieuw westiehummeltje en zo kwam onze Ody.

​

Compleet anders dan ons Yessie maar oh zo hartveroverend en wat waren we gelukkig met hem en Natan! 

Natan leerde hem alles en is zijn allergrootste vriend. Twee halfzusjes van Ody gingen ook naar twee gezinnetjes van de groep en mochten allebei al op vakantie komen bij grote broer.

​

Het was hartverscheurend om te zien hoe droevig Odyke was toen ze na de vakantie terug gingen naar hun baasjes. Vanaf dan speelde de gedachte om uit te kijken naar een tweede westieke maar deze keer wilden we er eentje dat een gouden mandje zocht en wat minder geluk had gehad dan vele van onze westievriendjes en vriendinnetjes.

​

Na een paar maanden bracht Ingrid Van Echelpoel ons op het spoor van Jazz. ( waarvoor oprechte dank )

Bfa met andere woorden Bikers For Animals is een organisatie die zich ontfermt over hondjes die een medisch verhaal hebben of hadden en die nergens nog kans maakten. Ze hadden twee Westiepups uit de broodfok opgevangen die allebei " leeuwenbekje" hadden, dit is een teveel aan bot in kaken en schedel. Sommige kunnen met deze aandoening niet eens hun muiltje meer opendoen om te eten en krijgen dan sondevoeding. Gelukkig was dat niet het geval voor Jazz en haar zusje Talja.

 

 

 

 

Vanaf de leeftijd van vier maanden tot hun tien maanden zijn ze bij Henny en Henk van Bikersforanimals in hun huis opgevangen, samen met nog zo'n zestien andere stumpertjes.

Een professor uit Amsterdam heeft hen behandeld en allebei waren ze eind maart klaar voor adoptie.

Op paaszondag mochten we haar halen en het was vanaf de eerste minuut grote liefde met ons, maar vooral ook met Ody. Eindelijk had hij zijn eigen zus.

Haar zusje is door Chris en Bas geadopteerd ook mensen uit de groep Westie From Belgium. Jazz is nu zo gezond als een visje en een super vrolijk meisje met een broer waar ze mee kan dollen en die haar beschermt met zijn volle 10 kg en zelfs Natan zorgt ontroerend goed voor haar.

Ons meisje krijgt het leven dat ieder hondje verdient. Bedankt aan WFB zonder deze fijne groep was dit niet mogelijk geweest.

 

Groetjes,

Marleen

 

PS en niet te vergeten pootje van onze twee schatten.

              Ody         Jazz       Natan

Dr. Bach’s bloesemtherapie voor honden

​

Allereerst wil ik even kort mijn verhaal vertellen: toen we zo een 14 jaar geleden een vriendinnetje voor onze Westie-reu Louie (1,5 toen) zochten, vonden we in het asiel een allerschattigste terriërkruising van 9 maanden, Fientje genaamd, een plaatje gewoon.

Het leek ons een perfecte match, maar al snel bleek dit prachtige schepseltje wel enkele gedragsprobleempjes mee te brengen: uitvallen naar andere honden, overmatig blaffen, bezitterig, jaloers, ja, soms zelfs ronduit agressief, en onze lieve Louie kreeg het zwaar te verduren met haar.

Nadat we door de hondenschool, zonder specifieke aanleiding, gevraagd werden om te vertrekken met ons “probleemgeval” Fien (Louie mocht wel blijven), volgde een lange zoektocht: eerst een jaar opleiding tot Gedragstherapeut (Geert De Bolster), Ethologie certificaten in Utrecht en natuurlijk heel veel lezen over hondengedrag. Maar het “weg trainen” van problemen bij een terriër werkt niet echt, het was ons te mechanisch en (volgens ons) véél te saai voor zowel mens als intelligente terriër J.

Maar ik gaf het niet op en bleef zoeken naar een oplossing  :  via een kort introductieweekend over Bach bloesems therapie voor honden, belandde ik in Breda bij het Silverlinde Instituut voor een zeer uitgebreide 4-jarige opleiding tot Veterinair Natuurgeneeskundig Therapeut (bestaat enkel in Nederland), waarin naast Bach bloesems ook Aromatherapie, Fytotherapie, Homeopathie en andere natuurlijke therapieën zoals Bioresonantie (trilling geneeskunde) aan bod kwamen. Maar vooral de Bach bloesems deden wonderen voor onze honden, ondertussen 3 stuks, want een Yorkie pup had onze heerlijke roedel vervolledigd en maakte het plaatje compleet

Op de Westies from Belgium facebook pagina zag ik al vele kwaaltjes passeren waarbij ik weet dat Bach bloesems minstens wat verlichting kunnen brengen, en mogelijk zelfs een oplossing bieden voor jullie lieverds.

 

Dr Bach was een Engelse klassiek geschoolde dokter, geboren eind 19e eeuw, die van mening was dat de Westerse geneeskunde te veel symptomatisch naar een klacht keek, en die bovendien vaststelde dat de behandeling van ziektes te vaak schade of pijn veroorzaakte. Hij ging op zoek naar de essentie en oorzaak van ziek zijn, en ontdekte dat deze veroorzaakt werd door zorgen en andere emotionele verstoringen.

 

In totaal werden er 38 bloesems door Dr. Bach ontdekt, die elk een bepaalde emotie vertegenwoordigen zoals angst, jaloezie, agressie, faalangst, onzekerheid, heimwee, wanhoop, enz. Wanneer een bepaalde emotie langere tijd uit balans is, kan dit zich vertalen in een fysieke klacht. Het toedienen van de Bach bloesems zorgt voor het herstel van het natuurlijke evenwicht en letterlijk “welzijn” op een totaal onschadelijke wijze (de druppels mogen samen met andere medicatie genomen worden).

 

Het levensverhaal van Dr. Bach alleen al is enorm interessant en inspirerend, maar jammer genoeg niet het doel van dit artikel. Graag verwijs ik hiervoor dan ook naar, bij voorbeeld, het boek “De medische ontdekkingen van Dr. Bach” (Nora Weeks – ISBN9065560319) of één van de vele andere publicaties.

 

Het is niet mogelijk om alle 38 bloesems hier te bespreken, maar ik wil jullie hier alvast enkele interessante voorbeelden meegeven. Allereerst is het belangrijk te weten dat je Bach bloesems op 2 verschillende manieren kan inzetten: als typeremedie of als symptoomremedie

 

Typeremedies

 

Geen enkel dier is slechts enkel 1 type, maar meestal is er toch 1 die overheerst, enkele voorbeelden:

  • Agrimony (maskerbloem):

Onze Westie Louie was een echte Agrimony : hij was een vrolijke en vriendelijke allemansvriend, negeerde standjes, ging de tuin in bij ruzie en lag onmiddellijk plat wanneer een hond hem aanviel. Dat lijkt positief, maar de overdreven behoefte aan harmonie, maakt dat het ontbreekt aan het vermogen om met lastige dingen om te gaan. Het zijn “binnenvetters” en spanningen bouwen zich gestaag op bij deze dieren. De disbalans is moeilijk te herkennen omdat ze altijd vriendelijk zijn. Uiteindelijk uit dit zich dan wel vaker in stijflopen, lever- en huidproblemen. Naast het inzetten van Bach bloesems kan je ook een leerproces opstarten om te leren omgaan met negatieve emoties door je dier hierbij te betrekken, en door, bij voorbeeld, het toepassen van TTouch massage (http://www.tteam-ttouch.nl/)

 

  • Aspen (ratelpopulier):

Aspen dieren zijn vaak overgevoelige structuren, en, net als een ratelpopulier, beroerd door het minste zuchtje wind. Ze kunnen niet goed tegen harde geluiden, fel licht en raken algemeen snel overprikkeld waardoor ze in disbalans gaan. Bij deze types zie je vaak angstbijters. Het is een vage, irrationele angst, en ze zijn erg moeilijk in balans te krijgen omdat alles dubbel zo sterk binnenkomt. Vaak hebben ze ook problemen om mee op de tram of in de lift te gaan. Je kan Aspen inzetten, maar niet zonder ook de nodige prikkelarme omgeving te voorzien. Wanneer ze wel in balans zijn, zijn ze vaak druk en een baas is dan geneigd ze goed moe te maken met een flinke wandeling, maar plots kunnen de prikkels dan overweldigen. Het zijn vaak eerder fragiel gebouwde en aandoenlijk uitziende dieren die door hun angst niet echt gelukkig zijn. Quasi allemaal krijgen ze huidproblemen, en vaak ook luchtwegaandoeningen en longproblemen.

 

  • Chestnut bud (knop van de Paardenkastanje)

Deze honden stralen een ongelofelijke vrolijkheid en levensvreugde uit, het zijn eeuwige pubers, maar ze leren eigenlijk niet. In tegenstelling tot de Aspen, zijn ze totaal niet gevoelig, en rennen ze van de ene prikkel naar de andere. De eigenaar heeft meestal als klacht dat het dier ongehoorzaam is en/of dom, maar dat is helemaal niet zo. Deze hond heeft concentratieproblemen, en verwondt zich ook vaker, zoals door onder een auto of in de prikkeldraad te lopen. Ze worden ook vaak niet aanvaard door de roedel, omdat ze de sociale regels niet respecteren. Je ziet onvruchtbaarheid, want ze zijn er nog niet klaar voor. Ook stress komt vaak voor: de meeste eigenaars zijn niet blij met dit dier, waardoor de relatie eigenaar-dier grondig verstoord is. De Bach remedie raakt niet aan de vrolijke aard, maar zal wel het leervermogen deblokkeren. Vaak voorkomend bij Boxers.

 

  • Holly : prachtige, vaak vrouwelijke dieren, fel en vurig maar te veel uit balans om leider te zijn. Jaloezie is de basis disbalans. Dit zijn honden die zonder probleem zullen vechten om te krijgen wat ze willen, en ze willen alles zélf: het eten, de aandacht, de speeltjes. Ze gaan echter niet vechten om de rangorde te bepalen want dat is een interactie, een onderhandeling en dat kunnen ze niet aan. Ze gaan dus ook niet spelen. Ze kunnen wel heel lief en vriendelijk zijn voor hun baas: de mens waar ze van krijgen. Uiteindelijk willen ze “er bij horen” en zijn ze panisch als ze denken dat dit niet het geval is. Naast het toedienen van de remedie dien je vastberaden maar vriendelijk naast je hond te staan, en hem laten merken dat hij belangrijk is. Zo kan de adrenaline die olie op het vuur is omgezet worden naar endorfine. Wanneer een Holly-hond niet meer in disbalans is, verdwijnt dit type.

 

Symptoomremedies

Vaak zijn er ook gebeurtenissen die een tijdelijke disbalans veroorzaken. Deze selectie heb ik gemaakt met de ex-fokhondjes in gedachten, maar uiteraard kunnen ze ook voor andere gevallen ingezet worden. Er kunnen tot 5 bloesems gelijktijdig toegediend worden.

​

  • Star of Bethlehem: na trauma’s, kan eigenlijk altijd ingezet worden bij gedragsproblemen, want deze zijn vaak het gevolg van een trauma. ALTIJD hiermee starten, want het verwerkingsproces kan geblokkeerd zitten waardoor andere remedies niet aanslaan. Je kan het ook fysiek inzetten (druppelen op de plek) bij zwelling en veel pijn.

 

  • Crab Apple: nuttig bij ziekte, of na een operatie en veel medicatie; het is een reinigende remedie die het systeem gaat versterken. Dwangmatig gedrag of een droge kuchhoest kunnen kenmerken zijn dat er nood is aan deze remedie.  Deze honden houden niet van fysiek contact, tenzij om hen te borstelen of te verzorgen. Ze eten niet uit een vuile etensbak.

 

  • Gentian : dit hondje heeft het geloof in een leuk leven verloren, honden die langer in het asiel zaten. Hoe meer jij je best doet om te tonen hoe leuk het kan zijn, hoe meer hij zich terugtrekt. Ze tonen weinig emotie, er zit geen passie in. Ze eten vaak met lange tanden of schrokkerig, maar er is geen voernijd. Het is een licht-depressieve toestand, maar er zijn geen specifieke fysieke problemen.

 

  • Gorse : dit dier zit een stap dieper dan Gentian, het heeft al te veel meegemaakt en is daardoor afgezakt in apathie, denk aan de Spaanse Galgo’s.  Hun overlevingsinstinct lijkt aangetast, maar ze reageren nog wel positief op zonlicht. Met Bach bloesems en héél veel geduld kan je deze dieren nog wel “terughalen”, maar je moet kunnen wachten tot ze zelf naar je toe komen en niets forceren.

 

  • Centaury : wanneer een dier na een operatie of lange herstelperiode heel afhankelijk was van jouw zorgen en het geholpen dient te worden om weer zijn positie in de roedel in te nemen, kan Centaury erg goed helpen om de nodige zelfzekerheid op te bouwen.

 

  • Mimulus : voor specifieke angst, bijna paniek, verder is het meestal een stabiele hond, maar de reactie is voorspelbaar, het patroon is steeds hetzelfde. Braken komt veel voor en ze gaan meestal ook hijgen. Je kan ook Rock Rose (=tegen paniek) op het moment van de reactie zelf inzetten.

 

  • Rescue remedy: dit is eigenlijk een cocktail van 5 remedies, allen in te zetten als EHBO: een hond die maar niet tot rust komt, bij vuurwerk, introduceren van een nieuwe hond in de roedel, veranderingen, paniekreacties, dierenartsbezoek, trimmen, en ga zo maar door.

 

Algemene vragen beantwoord ik met plezier op de Westies from Belgium facebookpagina, zodat ook andere lezers er iets aan hebben. Voor gepersonaliseerd advies kan je mij “Het Groene Dier” altijd contacteren via email evy.goesaert@gmail.com of GSM (weekdagen na 17u of weekend)

Oh la la Dolce con Spirito  aka  ZITA. VENI – VIDI – CUSTODIVI ( ik kwam, ik zag en ik bleef! ) of het verhaal van een westiemeisje dat zelf haar huisje en baasjes koos.

​

 

Ik ben Zita, het zusje van Woody, Blue, Beau, Milo en Lola. Wij werden geboren op 10 februari 2015 en we hadden een leuke puppy tijd, we kregen heel wat bezoek en we deden leuke dingen samen met mama Alexia en de rest van de roedel. In april vertrokken mijn broers en zusje allemaal naar hun nieuwe thuis, ik niet. Ik bleef bij mijn mama.

​

Maar op 31 mei mocht ik voor twee weken met vakantie bij mijn broertje Woody, dat vond ik heel leuk. Woody’s mama pikte mij op in Groot-Bijgaarden en we reden naar Menen. Ik was supernieuwsgierig, ik ging binnen, verkende de tuin maar Woody was er niet! Had ik het verkeerd begrepen? Maar dan zei Woody’s mama dat we Woody gingen ophalen bij Ody. Wie was dat nu alweer? Na een korte rit kwamen we aan. We belden, de deur ging open en wat zag ik? Eén hele grote westie en een kleinere en Woody ! Direct dolle pret! Woody stelde me voor aan zijn vrienden Ody en Natan, leuke jongens. Na een uurtje gingen we terug naar Menen, waar Woody me uitgebreid alles liet zien, ik voelde me al meteen thuis.

​

En het werd een leuke vakantie, we deden zoveel toffe dingen samen: naar het bos, naar de zee, wandelen in het park, spelen in het zwembadje…

Toen kwam mama Alexia en ze zag meteen dat er een probleem was met mij.  Woody en ik waren blij om haar te zien maar we dachten dat ze gewoon even op bezoek kwam. Ik plakte dan ook gewoon aan Woody’s mama, die ik ook als mama wou!

Ik zette mijn liefste maar ook triestigste blik op om iedereen te overtuigen dat ik hier thuis was en ja hoor, het is me gelukt, ik mocht blijven.

 

Een weekje later mochten Woody en ik dan op vakantie naar mama Alexia, onze baasjes gingen naar Italië. Toen ze terugkwamen waren we door het dolle heen, het was leuk geweest maar we wilden naar huis, naar onze tuin, ons park en onze vriendjes.

​

In februari zijn we met vrouwke op vakantie geweest naar zee, er waren werken in huis en we zouden ons te veel moeien…

​

Wat was het daar leuk, we gingen al pootje baden

om 8u ’s morgens en we deden allemaal leuke dingen. Onze broer Blue kwam ook op bezoek.

 

Mijn favoriete speeltje zijn mijn worstjes en ik zit heel graag in het zwembad.  

​

Ik jaag ook graag op konijntjes samen met Woody en ons  vriendje Izar, waar we een fotoshoot mee deden op Werelddierendag.

 

Als jullie dit nu lezen dan zijn jullie ook op de Westie wandeling van Westies from Belgium!

 

Wij hebben er naar uitgekeken en jullie?

 

 

Dit was mijn verhaal, zo zie je maar liefste vriendjes en vriendinnetjes dat je niet te vlug mag opgeven, de aanhouder wint. Mijn vrouwke zegt soms dat ik een klein heksevelletje ben! Wie mij beter kent weet dat ze gelijk heeft.

Dikke knuffel voor al mijn vriendjes en een pootje voor de vriendinnetjes.

ZITA 
bottom of page