top of page

Het belang van een betrouwbare verkoper bij het kopen van een puppy
 

Als je een puppy gaat kopen, kom je er al snel achter dat er vele verschillende adressen zijn waar je jouw puppy kunt aanschaffen. Misschien klinkt het aantrekkelijk om een puppy te redden van een slechte fokker uit een smerige schuur, maar toch is dit geen verstandige keuze. Niet alleen omdat je de slechte fokker op deze manier niet tegenhoudt (deze slechte fokker zal toch doorgaan met zijn praktijken, ook als jij een puppy koopt), maar ook omdat de kans groot is dat deze puppy niet gezond is. Dit komt omdat de puppy in de eerste weken van zijn leven niet de ondersteuning en opvoeding heeft gehad die de puppy nodig had, waardoor er aandoeningen en ziektes zijn ontstaan. Als je deze pup koopt, krijg jij automatisch ook te maken met deze aandoeningen en ziektes en is de kans groot dat je veel bezoekjes aan de dierenarts moet brengen met je puppy.

Daar komt nog bij dat veel slechte, onbetrouwbare fokkers puppy’s verkopen die zij zelf hebben opgekocht van een andere fokker. Dit lijkt niet verkeerd, maar het kopen van een opgekochte pup is zeker niet wenselijk. Dit komt omdat je in dit geval nooit weet wat je precies koopt en wie de moeder van de pup is, waardoor je nooit weet waar je aan toe bent als je de pup eenmaal in huis hebt gehaald.

 

​
 

Hoe herken ik een gezonde puppy?

​

Als je van plan bent om een puppy te gaan kopen, is het belangrijk dat je goed let op de gezondheid van de puppy. Natuurlijk wil je het liefst een kerngezonde puppy in huis halen, zodat de puppy en jijzelf zo gelukkig mogelijk zijn. 

De oren, ogen en neus
Hoe de oren, ogen en neus van een puppy eruit zien, zegt veel over de gezondheid van een puppy. Zo heeft een gezonde puppy altijd schone oren. Dit wil zeggen dat de oren geen korsten bevatten of overmatig veel zwarte oorsmeer in hun oren hebben. Daarnaast dienen de ogen van een gezonde puppy altijd helder en schoon te zijn. Dit wil zeggen dat de ogen geen uitvloeiing hebben of troebel zijn, want dit kan duiden op een bepaalde aandoening of ziekte. Wat betreft de neus van de puppy, is het belangrijk dat de neus van de pup er schoon uitziet en geen uitvloeiing heeft. Controleer dus altijd de oren, ogen en neus van een pup voor je de pup mee naar huis neemt.  

Het gebit
Naast de oren, ogen en neus is het ook belangrijk om de tanden van een pup te controleren. Dit kun je zelf doen, of je kunt vragen of de fokker of verkoper de tanden van de pup even wil laten zien. De tanden van de pup horen altijd mooi aansluitend te zijn. Een over- of onderbeet is geen ramp, maar kan in de toekomst wel leiden tot gebitsafwijkingen en dus meer bezoeken aan de dierenarts.  

De vacht
Ook de vacht van een puppy zegt veel over de gezondheid van het beestje. Zo is de vacht van een gezonde puppy altijd schoon, aangesloten en glanzend, zonder overmatige schilfering. Daarnaast is het belangrijk om bij het controleren van de vacht te checken of de puppy geen vlooien of vlooienpoepjes heeft. Je herkent de vlooienpoepjes in de vacht aan de kleine, zwarte korreltjes die op zandkorreltjes lijken.  

Het postuur
Een pup hoort nooit overmatig mager te zijn. Zeker als een puppy er mager uit ziet maar wel een bolle buik heeft, is dit een slecht teken. Dit betekent in veel gevallen namelijk dat de puppy veel wormen heeft. Koop je toch een magere pup met een bolle buik, dan is de kans groot dat je nog vele behandelingen bij de dierenarts op de planning krijgt en dus veel extra kosten voor je kiezen krijgt. Tot slot is het tevens belangrijk dat de achterhand van de pup er schoon uit ziet, zonder enige korsten. Korsten kunnen namelijk duiden op diarree, ofwel een ongezonde pup.

 

​
 

Waar moet je op letten bij de selectie van een fokker ?

​

Hieronder enkele tips die je helpen om een goede fokker te selecteren of ter controle van een potentiële fokker/verkoper.

Google eerst de naam en/of telefoonnummer van de fokker! (gouden tip)
komen er meerdere resultaten naar boven met verschillende rassen moet je al opletten

De moederhond moet te allen tijde aanwezig zijn!
Als ze zeggen ze is naar de dierenarts, gaan wandelen,… dan vraag je of je mag wachten. Er moet al wel een belletje gaan rinkelen als je de moeder niet kan zien.

Vraag of de ouders getest zijn op erfelijke afwijkingen en vraag of je hier de resultaten van mag zien!
Een goede fokker zal dit met plezier laten zien.  Soms staat dit ook al vermeld op de website.  Let op dat de fokker niet meer als 2 rassen fokt.

De pups (en moeder) dienen in een werpkist te liggen!
Niet in een doos, niet in een bench, niet in een mand,

Let op het tijdstip van het bezoek
Meestal mag je ook pas komen zien na 3 weken.  Bij sommige zelfs later en dan kunnen ze in een ren zitten.  Ook die moet voorzien zijn van dekens, manden, speelgoed, plaats om te plassen,… en vooral hygiënisch zijn.

De fokker kan ook de koper screenen
Vele goede fokkers zullen niet alleen belang hechten aan het huis waarin de puppies hun eerste weken leven, maar iook in de omgeving en het gezin waar ze terecht komen.  Het mag je dus niet verbazen als de fokker op zijn beurt bij JOU op bezoek komt om je thuissituatie te bekijken, of dat hij/zij je vraagt om een uitgebreide vragenlijst in te vullen.  Een puppy (ongeacht het ras) is immers een grote verantwoordelijkheid die je op je neemt en die mensen willen weten of hun pups goed terecht komen.  Ze kunnen je dan ook weigeren.

 

​
 

Broodfok, het gevreesde woord.

​

Wat is broodfok?

Geboren worden om geld te verdienen voor een ander. Opgesloten en geïsoleerd van de wereld. In een koude, kille en liefdeloze omgeving. Kleintjes op een wereld zetten die je zelf nooit te zien krijgt. Totdat je lichaam helemaal uitgeteerd is. Daarna de schedel ingeslagen worden. Of – als je geluk hebt – een verlossend spuitje krijgen. De Dikke Van Dale kent het woord broodfok niet. Daarom willen we u graag uitleggen wat het betekent. Een klassieke definitie bestaat er niet, maar er zijn wel een paar duidelijke kenmerken waaraan je een broodfokker kunt herkennen.

- Broodfokkers hebben geen oog voor de gezondheid van een bepaald ras en al helemaal niet voor de gezondheid van de fokteef.
- Het interesseert ze niet hoe een pup terecht komt en of u als pupkoper de pup al na 3 maanden doorverkoopt aan iemand         anders.
- De fokteven worden iedere loopsheid gedekt tot ze te oud worden. Dan worden ze afgemaakt, en vaak op een gruwelijke manier.
- De pups worden verkocht zonder stamboom en er komt regelmatig inteelt voor. Ook worden de teven en reuen niet onderzocht op erfelijke ziektes of afwijking
- De dieren groeien niet op in een huiselijke omgeving, maar in een hok of kooi. Dit heeft tot gevolg dat de pups niet socialiseren en er ernstige gedragsproblemen kunnen ontstaan
- Ook ontworming en andere parasietenwerende middelen worden soms te lang en niet zelden geheel onthouden, wat de gezondheid, in het bijzonder de gesteldheid van organen (afhankelijk van de parasiet) en het immuunsysteem verzwakt.
- Regelmatig sterven pups aan ziektes die voor komen kunnen worden.

Een broodfokker fokt honden met maar één doel voor ogen: zoveel mogelijk geld verdienen in een zo kort mogelijke tijd. Dit gaat vaak ten koste van de fysieke en mentale gezondheid van de pups die hij verkoopt. Hoe hij dat geld verdient, is dus minder belangrijk, het maakt hem niet uit hoeveel nesten een teef krijgt, of de pups gezond zijn, of de pups een goede socialisatie krijgen en bij wie de pups terechtkomen – niet iedereen heeft het goed voor met een hond.

Als je bij een broodfokker een pup gaat kopen, zal hij je overdonderen met mooie praatjes die meestal geloofwaardig zijn. Op alle vragen heeft hij snel een antwoord. Mensen die dus een eerste eigen hond willen en er weinig vanaf weten, zullen dus snel in de val lopen. Volgens broodfokkers zijn de goede, professionele fokkers mensen die teveel geld vragen voor een pup, terwijl je bij hem voor de helft van de prijs een pup kan kopen. Hoe het komt dat degelijke fokkers veel geld vragen voor een pup, dat vraagt hij zich echter niet af. Bij een goeie fokker wordt er meer gevraagd voor een pup omdat er veel medische onderzoeken zijn voorafgegaan aan de geboorte van de pups.

De vader- en moederhond worden getest op erfelijke afwijkingen, zodat enkel met fysiek en mentaal gezonde honden gefokt wordt. Fokken dient met de nodige kennis van hondengedrag, genetica en raseigenschappen te gebeuren. Fokken is niet gelijk aan zomaar twee honden van hetzelfde ras samenbrengen. Bij een degelijke fokker heb je dus meer kans dat je een gezonde hond in huis haalt, terwijl een hond van bij een broodfokker vaker ernstige erfelijke aandoeningen met zich meedraagt, door het gebrek aan onderzoeken voor het fokken.

Bovendien zal een broodfokker zijn pups meestal ook niet opvoeden in een huiselijke omgeving. Vaak zitten de honden achteraan in een donkere schuur of in de winkel in een glazen hokje. Honden zijn sociale wezens die nood hebben aan voldoende sociaal contact. Als pups niet voldoende gesocialiseerd worden gedurende de eerste levensweken is de kant groot dat ze uitgroeien tot mentaal gestoorde honden, die overal schrik van hebben en zelfs agressief kunnen reageren als ze ergens van schrikken.

Denk maar aan de lieve labrador die plots omslaat in een gestoorde hond die het kindje van de buren aanvalt. Bij goede fokkers is de socialisatie wel belangrijk, ze zorgen ervoor dat de pups in contact komen met allerlei geluiden; bv: stofzuiger, auto, radio, enz. Doordat de pups die geluiden van klein af aan gewoon zijn, zullen ze later minder geneigd zijn om er bang op te reageren. Broodfokkers hebben geen tijd om die pups te socialiseren want ze hebben er veel teveel tegelijk.

Een broodfokker is ook niet kritisch naar puppykopers. Waar de honden terechtkomen is voor hen niet van belang, als ze maar verkocht raken. Iemand die bij hem een hond koopt om er achteraf een agressieve moordmachine van te maken is voor hem geen probleem; of beter, het interesseert hen niet. Helaas leidt het wel tot krantenkoppen als: ‘Agressieve hond bijt kind dood’. Hier is een broodfokker dus mede voor verantwoordelijk

 

 

Wat moet ik nu doen ? Ik heb nog twijfels....

​

Na het lezen van deze verhalen en tips, kan het best zijn dat U twijfels hebt over de aanschaf van een pup, laat staan over het adopteren van een pup of hond van iemand anders of uit een asiel.
Niemand heeft de absolute waarheid in pacht, maar hier zijn een paar dingen om U te helpen :

1.  Bent U echt zeker dat U een hond wil ?
2.  Doe wat opzoekwerk, rondvraag, bezoek mensen met het ras dat U wil
3.  Denk goed na over de verantwoordelijkheden, de kosten en de inspanning
4.  Praat er met hondeneigenaars over, zij hebben het uit de eerste hand geleerd
5.  Ga niet zomaar impulsief te werk, en  probeer niet een "bodemprijsje" te krijgen, let op de verhalen hierboven.


... maar vooral :    

 

Denk zowel met je VERSTAND als met je HART.  

​

Je hebt BEIDEN nodig als je een hond neemt.

bottom of page