top of page

Beste leden en lieve Westies,

 

Welkom op de 3de Westie-wandeling van deze groep “Westies from Belgium”.

 

Wat is er dit jaar toch weer veel gebeurd!

 

We hebben moeten afscheid nemen van een aantal lieve witte en zwarte vrienden, we hebben nieuwe puppy’s mogen verwelkomen, maar vooral hebben we met onze groep en de opbrengst van onze kalenderverkoop toch weer een aantal Westies en een Schotten  aan een gouden mandje kunnen helpen.

 

Het was een heel leuk jaar in onze groep waar we klaar stonden om elkaar met raad en daad bij te staan in gelukkige, maar ook in moeilijkere tijden.

 

Het voltallige bestuur van de Westies from Belgium verdient zoals altijd even aandacht:

 

  • Benny voor de mooie jaarkalenders van 2017.

  • Eric voor de mooie fotoreportages

  • Heidi voor het bijhouden van de ledenalbum, de herinneringsalbum en de verjaardagskalender

  • Ingrid voor het in oog houden van alle sites met herplaatsbare Westies en Schotten en het helpen van mensen bij de adoptie.

 

Graag wil ik jullie bedanken voor al de vriendschap, het vertrouwen dat jullie in de groep hebben en omdat jullie hier weer zo massaal aanwezig zijn.

 

Ik wens iedereen een hele fijne dag en heel veel wandelplezier.

 

Lieve groeten,

 

Marianne

Inhoud boekje 3de editie Westies from Belgium

 

 

  • Welkomstwoordje

  • Programma wandeling

  • Kaart van het gebied

  • James door Ingrid Vanenburg

  • Westie Fientje door Esther Cuyvers

  • De tekeningen van Miranda en Westie Gwen

  • Hond in de aanbieding door Bieke De Clercq

  • Een klein dankwoordje

Programma 3de wandeling van Westies from Belgium op zondag 11 juni 2017

 

12.00 uur    Bijeenkomst Landgoed Bosch en Duin, Nationaal Park De Loonse en Drunse Duinen

                   Schoorstraat 50, 5071 RC Udenhout

​

15.30 uur   Aansnijden van de Westie-taart

​

14.00 uur   Vertrek voor de wandeling naar de duinen en het losloopgebied

​

16.00 uur    Samenkomst aan Landgoed Bosch en Duin voor een hapje en een drankje en vooral  een   

                   vervolg van een fijne namiddag.  Vanaf deze tijd wordt de tombola getrokken.

​

Kaart van het gebied en de verschillende mogelijkheden

 

 

De voorgestelde wandeling

 

Van het Landgoed Bosch en Duin is het maar eventjes naar het losloopgebied.

 

Indien u de roze route volgt doet u 4.2 km.

 

U ziet de verschillende paden waarmee u op elk ogenblik van de wandeling terug naar de zaal kunt komen

James

En toen vroeg Marianne of ik een stukje wilde schrijven over mijne James voor het boekje van de 3de Westiewandeling, georganiseerd door de Westies from Belgium. En dat wilde ik natuurlijk wel!!  Ik voelde me ook heel vereerd.  Maar waar te beginnen?

 

Velen van jullie kennen mijn Jamesje wel denk ik.. mijn lieve Senior.  Van onze vrijdagavond foto met de bloemetjes en fijn weekend wensen.

17 jaar werd hij afgelopen 2 mei!!  Mijn kanjer.  Twee jaar geleden dacht ik hem te gaan verliezen na een operatie, maar gelukkig kwam dat allemaal goed.  En de steun en vriendschap die ik toen uit deze groep mocht ervaren was buitengewoon en hartverwarmend.

​

James en ik hebben over die bijna 17 jaar – 21 juli zijn we 17 jaar samen – natuurlijk veel beleefd. Hij ging en gaat bijna overal mee naar toe.  Op bezoek bij vrienden, uit eten, op vakanties!  

 

We hebben heel Europa doorkruist met z’n tweetjes (en heel soms met z’n drietjes, hehe!)  En overal is het steeds een graag gezien gast.  Hij is dan ook altijd wel een rustig Westietje geweest – als hij 3 keer per jaar blaft, schrikken we alle twee!

 

Hij is m’n vriendje, m’n luisterend oor en m’n reden om toch naar buiten te gaan, ook al heb ik eigenlijk niet zo’n zin. 

 

Ik krijg wel vragen over “ons geheim” voor een lang Westie leven.  Ik heb werkelijk geen idee en geen advies.  Elke situatie en elke Westie is anders natuurlijk. Wat voor ons werkt is zo gezond mogelijk en lekker eten – zonder kunstmatige toevoegingen – en James houdt van vis! Hij is mijn “Westie-kat” grap ik wel ooit. 

 

En verder?

 

Veel liefde, dat geven wij elkaar.  Ik hoop dat ik nog heel lang van mijn boefje mag genieten en dat wens ik jullie ook allemaal van harte toe.

​

Ingrid

​

Westie Gwendy

Wat doe je als je helemaal in de ban van Westies bent, maar nergens echt leuke afbeeldingen kan vinden? ………… inderdaad……..  je begint zelf te tekenen.

We hebben Miranda, want zo noemt het vrouwtje van Westie Gwen en het brein achter deze leuke tekeningen enkele vragen gesteld.

 

Miranda, hoe kom je aan deze leuke tekeningen van het internet, een boek??

 

Neen, nee ik hou van tekeningen en tekenen.  Maar ook van Westies en daarom ben ik begonnen voor mezelf met verschillende programma’s.  Er was weinig over deze witte hondjes te vinden op FaceBook of internet.  Als ik een leuke tekst zie, dit kan over van alles gaan,  dan maak ik een tekening die bij deze tekst past.  Alle gelegenheden zijn goed om een gepaste tekening te maken.

Verschillende Westies en Schotten

Heb je altijd met tekeningen gewerkt?

 

In het begin nam ik foto’s, maar ben naar tekeningen overgeschakeld en gebruik nu altijd hetzelfde kopje voor mijn Westie.

Heeft iemand je geinspireerd om met deze tekeningen te beginnen maken?

De tekeningen zijn eigenlijk door Chris Niese begonnen.  Hij maakt tekeningen maar neemt altijd een Schotse Terrier. Ja….. en  als ik goed nadenk dan is het door hem dat ik ook begonnen ben..

Ik heb hem willen achterna doen en ben dan zo tot mijn eigen tekeningen gekomen met een kopje van een Westie die altijd happy is.

 

Al mijn tekenplaatjes mogen gedeeld of gebruikt worden want het is niet gemakkelijk om iets te vinden om op je tijdlijn te zetten.

Westie Fientje

ons Fientje komt uit een bijzonder nest, een westie nest met een groot een heel GROOT hart voor westie’s in Schimmert.

​

eind deze maand is mijn westie meid – mooi meisje – 6 jaar.

​

het is een wonderlijke reis geweest, een reis die we nooit zouden vergeten, nooit hadden we kunnen denken dat ons Fien op 9 september 2011 (op en koude regendag) in ons huis haar nestje installeerde dat er een jaar nadien een mirakel gebeurde.

​

toen ik contact opnam met Maria en Jo had ik aan de telefoon al een lang gesprek. nadien via mail om uiteindelijk een datum te hebben om een westie te mogen gaan halen.

​

de beslissing was genomen, er kwam een westie in huis.

​

ook hier! mijn tante had westie Max meer dan 10 jaar bij haar gezin gehad, Max heeft de liefde voor het ras bij ons aangestoken. en prachtige reu met een neus voor gezelligheid en vriendelijkheid.

​

haar dochter kocht westie Gucci een westie teefje met pit, maar weer zo intelligent en haar neus staat altijd naar ‘doen we nu iets leuks?’.

​

we hebben dus in onze familie een voorliefde voor westies en kinderen, ja kinderen!

kinderen, een mirakel, was het in ons leven.

​

eigenlijk is het nog steeds een groot mysterie dat ik als mama nu kan schrijven ik ben mama kunnen worden nadat we ons Fien in huis hebben gehaald.

​

ze kwam in ons leven net nadat we een paar jaar ongewenst kinderloos leefde. vele problemen en behandelingen hebben we moeten ondergaan om tot het besluit te komen dat – zorgen voor – toch in ons sterk aanwezig was.

​

we namen ons Fien dus met veel plezier en liefde in huis. ze was ons kindje – ons hondenkindje – letterlijk

ik ging met ons Fien de deur uit zoals een kersverse moeder met haar baby naar familie, vrienden en kennissen.

​

het moedergevoel kwam sterk naar boven. ik zei tegen mijn tante – ik heb precies een moedergevoel, ze is net mijn baby’tje.

​

onze westie pup deed het al snel goed in ons gezinnetje, mee in de auto reizen geen probleem. haar staartje altijd snel kwispelend als we nog maar aanstalten maakte om te gaan ‘walken’ want het woord wandelen kende ze al vroeg, dus moesten we een schuilnaam verzinnen om onze plannen van de dag te bespreken.

​

nu ken ze die naam ook, soms heeft ze genoeg aan de broek die ik aantrek, dan weet ze al dat ze mee mag.

​

wandelen, dat hebben we veel gedaan, ik viel af, mijn gezondheid ging erop vooruit en ze had mijn moedergevoel zo sterk aan gestoken…

​

toch werd ik ziek, in de morgen misselijk en door de dag hondsmoe, het ging op en af. het nieuwe jaar kwam eraan ik werd wat dikker, euh, ik begon vragen te stellen. hmmm toch eens naar de dokter om bloed te laten trekken

​

de dokter belde me, oei je zwangerschapshormoon staat hoog !!!!!! heel veel uitroeptekens en nadien veel vraagtekens ?????? HOE KAN DIT ! niet erg zei mijn huisarts ik heb even met je gynaecoloog getelefoneerd en dit moet verder uitgezocht worden omdat er een vermoeden is van een schijnzwangerschap (mola zwangerschap).

​

de woorden gaan nu nog door mijn hoofd alsof ze gisteren waren. “donderdag 9 februari heb ik een operatie kamer ingeplant, kom naar mijn spreekruimte om 8 uur ” de gynaecoloog was er duidelijk niet gerust in, ze had zelfs iemand van een ander ziekenhuis laten komen die meer ervaring had met een mola zwangerschap.

​

de dagen daar tussen wist ik het eigen al. al waren de puzzel stukjes op de juiste plaats leggen toch niet zo eenvoudig – zwanger worden met langs rechts een eileider en langs links een eierstok, je moet het dus maar doen.

​

“het kan dus ook een gewone zwangerschap zijn, en dan is het niet te geloven!” had mijn huisarts gezegd.

​

het kleine pupje zag hoe ik mijn valiesje in pakte en wij vertrokken zonder haar die morgen op 9 februari 2012. ze mocht deze keer niet mee, ik gaf haar een grote knuffel omdat ik dacht…

​

zoals het altijd gaat als je het niet weet, een onderzoek volgt bij de gynaecoloog in mijn geval. met lood in onze schoenen gingen we binnen, even later zagen we iets…

​

“het is een vruchtzakje dat ik zie!” riep de gynaecoloog bijna uit, ze herhaalde het nog eens en toen ze me vroeg om even te kijken naar onze hevig springende baby in mijn buik dacht ik….

​

ons Fien heeft voor ons een mirakel in petto gehad!

​

“hoe is het mogelijk!” we hebben het samen in de onderzoeksruimte dikwijls herhaald, en toen ik zei heel droog, dat heeft ons Fien in de gang gezet, hebben we er heel hartelijk om gelachen.

​

onze zoon is geboren een paar dagen na ze voor de eerste keer in ons huis kwam wonen. september is en blijft voor ons voor altijd een maand van Hoop van Liefde en van wandelen met ons Fien, want door ons Fien achterna te kruipen is hij gaan lopen.

​

onze zoon liep voor het eerst naar ons Fien, nu gaan ze samen veel op ontdekking!

​

_______________________________________

​

​

 

ik bedank graag de kweker van ons Fientje uit Schimmert, het is een prachtbeestje voor zoontjes met pit!

​

ik bedank heel graag Marcelle Tomlinson-Hoefkens* die me veel uitleg heeft gegeven toen over een pupje in huis en me alle uitleg heeft gegeven die ik nodig had. * ik ga je nooit vergeten Marcelle – helaas in het begin van het jaar gestorven –

​

ik bedank heel graag alle mensen die het mogelijk maken om de jaarlijkse wandeling te organiseren en in goede banen te leiden! mensen met een groot hart voor westies

​

maar vooral bedank ik graag, Witse en Tommy voor het prachtige samen wandelen op de Keiheuvel en vooral onze familie westie’s Max* en Gucci!

​

als laatste dankjewel voor Jo en Maria voor de 8 wekelijkse trimbeurten van ons Fien

​

Esther

​

​

Hond in de aanbieding

Puppy's, ze zijn toch zo lief.  Zeg nu zelf (en ik spreek uit ondervinding): als zo'n klein wit bolletje met kastanjebruine oogjes in je tenen bijt dan ben je toch meteen verknocht, toch?  En zo wordt er al snel eenjte, zonder al teveel nadenken, in huis gehaald.  Maar soms duurt de liefde niet lang.  En wordt er gezocht naar een nieuw baasje.  Maar hoe vermijd je als adoptiegezin een mismathch?

​

Lijstje

'Vandaag  wordt nog meer dan vroeger impulsief een hond gekocht.  Het wordt ook allemaal zo gemakkelijk gemaakt', zegt Theo Borgers, dierenarts met huisdierenpraktijk en dierenarts in pretpark Bellewaerde, familiepark Harry Malter en dierenpark Zonnegloed.  Zelf raad Borgers de mensen die een hond willen kopen aan om eerst een lijstje tee maken van wat de hond wel en niet mag doen.  Mag hij kwijlen of niet?  Mogen er haren in huis?  Of liever niet?  Trek dan met het lijstje naar een dierenarts en vraag welke hond in dat lijstje past.  Veel mensen kopen nu een hond gewoon op het zicht, maar het karakter of de aard gaan ze niet na'

​

Basiel als koopwaar

En dan is de pup plots een grote loebas. Of staat de vakantie voor de deur. En is hondlief een last geworden.  Een last waar men van af wil.  Als Basil 'geluk heeft', kan hij tijdelijk terecht in een opvanggezin.  Of wordt hij meteen zonder schroom gedeponeerd in het asiel.  In 2014* waren dat er  zo'n 3.387, enkel en alleen in Vlaanderen.  Daar komen nog eens 4.513 zwerfhonden bij.  Niet te vergeten de 297 in beslag genomen honden.  En dan hebben we het nog niet gehad over de ongelukkigen die een spuitje kregen.

​

En de redenen?  Die zijn legio.  Baasje heeft plots een allergie.  Sommigen zeggen doodleuk dat ze geen tijd meer hebben.  Of dat hij een kind gebeten heeft, terwijl dat helemaal niet waar is.  Een leugentje uit lafheid.  Maar wel eentje met grote gevolgen.  De kans op plaatsing in een gezin is hiermee uitgesloten en allicht loert euthanasie om de hoek.

​

Anderen zijn commerciëler ingesteld en zetten hun trouwe viervoeter in de etalage op Facebook of Marktplaats.  Wat dacht je van een prijskaartje van zo'n 400 euro?  Van dierenliefde is plots geen sprake meer.  Basiel is koopwaar geworden.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Een hond adopteren: piece of cake?

Gelukkig zijn er ook mensen die een adoptiehond in huis nemen.  In 2014 vonden 4.310 honden uit het asiel een nieuwe thuis.  Zo'n mensen verdienen op zijn minst een bloemetje.  Maar wat als de viervoeter nog bij zijn baasje verblijft?  Hoe pak je dat aan?  Want tenslotte ken je noch het baasje noch het beestje.

​

Volgnees Theo Borgers is er geen eenduidig recept.  "Er zijn tal van factoren waar je rekening mee dient te houden.  Zo zijn jonge honden tussen de vier maanden en één jaar oud het moeilijkst om te adopteren, omdat ze zich nog moeilijk aanpassen aan nieuwe siuaties.  Het beste is een heel jonge puppy (van acht à tien weken), of een oudere hond (vanaf twee jaar).  Ook worden vaak hondjes weggedaan omdat ze veel kapot bijten, maar dat vertellen de eigenaars natuurlijk niet.  Er zijn bepaalde rassen, zoals de staffordshire bull terriër oeilijk te combineren met andere honden' Maar hoe vermijd je als leek nu een mismatch?  Deze leidraad helpt je:

​

1. Een eerste kennismaking met het baasje en de hond gebeurt het best bij de eigenaar thuis.  Zo zie je de viervoeter en de mensen in hun omgeving.  Zijn de zetels kapot?  Staat alles van de grond?  Dan is het een bijtertje.  Maar ook: hoe gedragen de eigenaars zich tegenober de hond?

​

2. Het moet klikken met de hond.  Kot de hond met plezier naar je toe?  Dan is de hond blij.  Kuipt hij daarentegen al grommend onder de tafel of de zetel?  Dan weet je : hij moet me niet.

​

3. Bekijk het uiterlijk van de hond.  Ziet hij er gezond uit?  Blinkt zijn pels?  Of ruikt zijn muil naar open riool?  En heeft hij zich a tien keer gekrabd?  Dat zijn indicaties dat de hond niet goed wordt verzorgd.

​

4. Kijk ook hoe de hond zich gedraagt.  Komt hij naar je toe?  Draait hij rond zijn baasje?  Of juist niet?  Loopt hij voorbij zijn baas met de oren plat en de staart tussen zijn poten?  In dat geval moet er een belletje gaan rinkelen.

​

5. Neem een dierenarts mee.  Of maak een afspraak.  Zijn ervaring laat toe om te zien wat voor dier het is en of er eventuele problemen zijn.  Ook uit het dierenpaspoort kan hij al veel afleiden.

​

6. Heb je al een hond?  Laat beide honden kennismaken op neutraal terrein, bijvoorbeeld een speelweide, los van de leiband.  Want zolang de hond aan de leiband loopt, voelt hij zich verantwoordelijk voor jouw veiligheid.  En is de andere hond een mogelijk gevaar.  Laat ze gewoon doen.

​

Niet over één nacht ijs gaan

Een hond kopen in een opwelling is geen goed idee, noch voor het baasje noch voor de viervoeter.  Want vaak loopt dat slecht af en mag de hond ophoepelen, terwijl dat perfect kon voorkomen worden als het baasje zich beter had geïnformeerd.  En zo wordt een gouden mandje gezocht wat voor de nieuwe eigenaar soms een vergiftigd geschenk is.  Want het dier heeft zich al bepaalde gedragingen eigen gemaakt, meestal aangeleerd door het ex-baasje.  Adopteer de dan beter geen hond?  Toch wel, maar pak het slim aan.  Maak niet dezelfde fout als het hondenbaasje die niet verder dacht dan zijn neus lang is.

​

Dit artikel is geschreven door Bieke De Clerq van LifeStyle Talks.

​

LifeStyleTalks is een onafhankelijk online lifestyle blogzine voor de meerwaardezoeker die het leven ten vole wil even.  Daarom ook geen snel opgestelde stukjes en geen verdraaide woorden, maar wel boeiende artikelen die je niet over gans het web vindt én met liefde geschreven.  lifestyletalks.info

Een woordje van dank:

​

 

Voor de organisatie van onze 3de wandeling wil ik Ingrid en Benny in het bijzonder bedanken. Het was fijn om ook dit jaar samen alles voor te bereiden.  Maar wij hebben toch weer veel tijd en energie gestoken om alles in goede banen te leiden.

 

Maar er zijn nog andere leden die geholpen hebben en die moeten toch ook even vermeld worden:

 

  • Simone voor het maken van de mooie sjaaltjes

  • Ingrid, Esther en Bieke voor de mooie teksten

  • Miranda voor haar prachtige tekeningen.

  • Harry voor zijn lekkere Westie-taart

  • Karin om aanwezig te zijn met haar Westie-winkeltje

  • Alle leden en niet leden die de aantrekkelijke prijzen voor onze tombola hebben gegeven

     

 

Tot volgend jaar!!!

bottom of page